Descriere: DEXI este un instrument modern de informare, deosebit de util si eficient, care satisface exigentele unui public larg, divers.
Autorii au valorificat dictionarele aparute in spatiul cultural romanesc sau in alte tari europene cu o bogata traditie lexicografica si au imbogatit inventarul lexical al limbii romane cu numeroase cuvinte intrate recent, mai ales in ultimele doua decenii, pentru denumirea unor noi realitati din politologie, sociologie, informatica, tehnologie, economie, medicina, etc. Pentru o mai corecta definire s-a apelat, in mai multe domenii, si la consultatia stiintifica a unor specialisti reputati.
DEXI este cel mai bogat dictionar explicativ al limbii romane aparut intr-un volum, cuprinzand un mare numar de cuvinte a caror structura contine sensuri de baza, evolutii semantice, valori stilistice, constructii fixe (sintagme, locutiuni, expresii, compuse), indicatii gramaticale, ortografice, ortoepice, etimologice.
Autorii DEXI sunt in special cercetatori stiintifici principali la Institutul de Filologie Romana "A. Philippide" al Academiei Romane, Filiala Iasi, si cadre didactice de la Universitatea "Al. I. Cuza".
| Editura: Gunivas | Anul aparitiei: 2008 | ISBN: 978-9975-61-155-8 | Numar de pagini: 2280 | Categorie: Dictionare romana
George Genes
Dictionarul istoric vine sa intampine nevoia de informatie actualizata, datorata dinamicii lumii contemporane si a noilor abordari ale istoriei. Au fost adaugate peste 200 de intrari si au fost refacute numeroase articole, multe modificate in functie de noile teorii, cel mai elocvent exemplu fiind Perioada Amarna. Cu aceste completari, Dictionarul tinde sa acopere toate marile evenimente ale istoriei civilizatiei umane, expuse bineinteles in limita spatiului fizic al dictionarului.
Silviu Constantinescu
Limba română în 500 de întrebări.
Lucrarea pune la îndemâna candidaţilor la concursuri de orice nivel, prin răspunsurile explicite date celor cinci sute de întrebări, întreaga documentaţie teoretică privind vocabularul, fonetica, gramatica, semnele ortografice şi de punctuaţie.
Marin Vlaicu, Margareta Vlaicu
Îndrumător ortografic, ortoepic şi morfologic.
Acest „Îndrumător ortografic, ortoepic şi morfologic“ este o lucrare selectivă şi practică. Pornind de la noul Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM2), apărut sub egida Academiei Române în 2005, s-a realizat o selecţie a unitătilor lexicale, incluzând formele care implică modificari sau dificultăţi în flexiune, pe cele intrate recent în limbă, şi în mai mică măsură termenii regionali, populari sau arhaici întâlniţi în operele literare. Găsind în îndrumător formele flexionare corecte ale părţilor de vorbire, indicându-se uneori chiar dubletele acceptate conform normelor în vigoare, cei interesaţi au un tablou succint, dar cuprinzător, de elucidare a dificultăţilor limbii române.