Descriere: Rezultat al unui amplu proces de documentare şi selectare, „Dicţionarul explicativ şcolar Carminis“ se evidenţiază în categoria dicţionarelor de acelaşi gen prin selecţia inventarului de termeni (10 000 de articole), urmărind necesităţile de consolidare şi de modernizare a vocabularului.
Astfel, dicţionarul depăşeşte sfera lexicului comun în favoarea termenilor moderni din diferite domenii ale culturii şi artei, ştiinţei şi tehnicii, conţinând şi cuvinte frecvent utilizate de vorbitori, dar care lipsesc din Dicţionarul explicativ al limbii române, ediţia 1998. De asemenea, sunt înregistrate sensuri noi, inexistente în DEX, şi sunt redefinite unele cuvinte pentru care DEX‑ul oferă doar sinonime sau definiţii minimale.
O altă dovadă a modernităţii fondului de cuvinte reunit în dicţionar este înregistrarea cuvintelor de origine străină, neadaptate sau parţial adaptate la limba română, la care se adaugă o serie de cuvinte auzite frecvent în limbajul tinerilor.
Bogăţia de informaţii oferită publicului cititor este completată de indicarea pronunţiei la cuvintele neadaptate sau parţial adaptate şi de completarea etimologiei apropiate cu etimologia îndepărtată, întreprindere temerară şi lăudabilă menită să vină în întâmpinarea celor pasionaţi de istoria mai apropiată sau mai îndepărtată a cuvintelor.
Nicoleta Petuhov, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“, Bucureşti
Autori: Ilie Barangă, Cristina-Diana Neculai | Editura: Carminis | Numar de pagini: 584 | Categorie: Dictionare romana
DEXI - Dictionar explicativ ilustrat al Limbii Romane.
DEXI este un instrument modern de informare, deosebit de util si eficient, care satisface exigentele unui public larg, divers. Autorii au valorificat dictionarele aparute in spatiul cultural romanesc sau in alte tari europene cu o bogata traditie lexicografica si au imbogatit inventarul lexical al limbii romane cu numeroase cuvinte intrate recent, mai ales in ultimele doua decenii, pentru denumirea unor noi realitati din politologie, sociologie, informatica, tehnologie, economie, medicina, etc. Pentru o mai corecta definire s-a apelat, in mai multe domenii, si la consultatia stiintifica a unor specialisti reputati. DEXI este cel mai bogat dictionar explicativ al limbii romane aparut intr-un volum, cuprinzand un mare numar de cuvinte a caror structura contine sensuri de baza, evolutii semantice, valori stilistice, constructii fixe (sintagme, locutiuni, expresii, compuse), indicatii gramaticale, ortografice, ortoepice, etimologice. Autorii DEXI sunt in special cercetatori stiintifici principali la Institutul de Filologie Romana "A. Philippide" al Academiei Romane, Filiala Iasi, si cadre didactice de la Universitatea "Al. I. Cuza".
Marin Radulescu, Silvia Radulescu
Intrucat toate posibilele si nedoritele greseli de exprimare sunt in legatura cu principalele sectiuni ale limbii, cartea este structurata functional: fonetica, lexic, gramatica. Un dictionar de aproximativ 12 000 de unitati completeaza in mod fericit lucrarea.
Silviu Constantinescu
Limba română în 500 de întrebări.
Lucrarea pune la îndemâna candidaţilor la concursuri de orice nivel, prin răspunsurile explicite date celor cinci sute de întrebări, întreaga documentaţie teoretică privind vocabularul, fonetica, gramatica, semnele ortografice şi de punctuaţie.